Momentan, expedierile la FanBox sunt suspendate. Livrarile de acest tip nu sunt posibile pe perioada sezonului rece pentru stabilitatea formulelor produselor cosmetice. ❤️

Cauta

Retinol – merită toată publicitatea care i se oferă?

blog post retinol

Retinol

Cu fiecare an în care mă apropiam  de vârsta de 30 de ani, mă regăseam investigând din ce în ce mai mult ultimele poțiuni magice din industria de îngrijire a pielii.

Dintre nenumăratele seruri care promit o piele impecabilă, hidratată, care îmbunătățește colagenul, pare să domnească întotdeauna retinolul.

Un derivat al vitaminei A, retinolul există de zeci de ani și a fost o excelentă soluție de îngrijire a pielii recomandată de dermatologi. Este folosit pentru tot felul de remedii pentru piele, inclusiv combaterea acneei, reducerea ridurilor, inversarea daunelor provocate de soare, micșorarea porilor și câte și mai câte.

În timp ce sunt în favoarea unui ser facial magic sunt, de asemenea, sceptică cu privire la ce este pe val – și am auzit câteva lucruri nu atât de măgulitoare despre retinol, inclusiv faptul că poate provoca uscarea pielii, iritarea acesteia, sau chiar o face mai sensibilă la daunele provocate de soare. Astfel că m-am documentat asiduu și am cerut sfatul unui medic dermatolog înainte de a integra în rutina mea retinolul.

În continuare, voi răspunde la cele mai frecvente întrebări în legătură cu utilizarea de retinol.

1. Ce este retinolul? Este același lucru ca un retinoid sau vitamina A?

Retinolul și retinoizii nu sunt exact același lucru, dar ambii sunt derivați chimici ai vitaminei A, o vitamină centrală necesară pentru multe funcții ale corpului. Ambele au utilitate în îngrijirea pielii, în special pentru reducerea ridurilor, îmbunătățirea producției de colagen și tratarea acneei, printre alte funcții.

Retinolii și retinoizii se nasc din aceeași vitamină; dar retinoizii sunt mai puternici și sunt clasificați ca produse farmaceutice, ceea ce înseamnă că aveți nevoie de o rețetă pentru a utiliza o cremă retinoidă. De asemenea, retinoizii au efecte adverse mult mai puternice decât retinolii, astfel că este necesar să urmați un astfel de tratament strict sub îndrumarea medicului, deoarece fără instruire exacta poți produce mai multe daune decât beneficii pielii tale.

Retinolii sunt eficienți, dar rezultatele se vor obține cu o utilizare pe termen lung. Acestea fiind spuse, retinolul este foarte accesibil și nu aveți nevoie de rețetă. 

2. Cum acționează retinolii?

Retinolii modifică modul în care funcționează o celulă, în special viteza cu care o celulă se divide, pentru a crea celule noi. Încurajează celulele pielii să se dividă mai rapid, construind stratul protector superior al pielii, epiderma. Pe măsură ce îmbătrânim, există o scădere a producției naturale de colagen și fibre elastice. Acest lucru ne face pielea mai fragilă și mai subțire, ceea ce duce la riduri, pete solare și alte tipuri de leziuni vizibile.

Retinolul ajută la atenuarea acestor probleme într-o varietate de moduri. Îngroașă epiderma prin creșterea proliferării celulare la nivelul superior. Mărește producția de substanțe chimice naturale (cum ar fi acidul hialuronic) în piele, pe care o mențin plină și hidratată. Stimulează producția de colagen și inhibă descompunerea colagenului care există deja. De asemenea, blochează mai multe căi inflamatorii care exacerbează cosurile și acneea.

3. Au atât de multe beneficii. Există dezavantaje?

Există cu siguranță efecte secundare utilizării de retinoli, dar vreau să subliniez că sunt temporare, cu o durată de aproximativ trei până la patru săptămâni. Cele mai frecvente efecte secundare sunt roșeață, piele uscată și solzoasă și mâncărime sau arsură. 

Retinolii cresc, de asemenea, sensibilitatea pielii la lumina ultravioletă. Deci, tot ce trebuie să faceți este să vă asigurați că purtați protecție solară în fiecare zi, ceea ce ar trebui să facem cu toții oricum.

Aceste modificări pot fi destul de ușoare sau pot fi intolerabile, dar există trucuri care pot atenua iritarea. De exemplu, atunci când începeți pentru prima dată folosirea unui retinol, este recomandat să o faceți cu o doză mică o dată pe săptămână și apoi să creșteți încet până la de două ori pe săptămână și așa mai departe. Un alt regim care îmi place este să încep să folosesc retinolul zilnic, dar să-l aplic cu o cremă hidratantă. Peste câteva săptămâni, efectele de peeling vor dispărea, dar toate efectele benefice vor rămâne.

Vestea bună este că, în cele din urmă, pielea ta se ajustează și poți crește puterea tratamentului și frecvența. După aceea, ai numai beneficii.

4. Pot folosi retinol pe timp de vară?

Faptul că nu poți folosi retinol pe timp de vară este un mit care circulă de ceva timp în mediul online. Este adevărat ca retinolul crește sensibilitatea pielii la razele UV, insă cu o protecție solară adecvată și eficientă, îl poți folosi fără griji.

5. Am tot auzit despre faptul că retinolul provoacă purging. Ce este purgingul, cum îl deosebesc de iritație si ce pot face dacă apare?

Retinolul, precum si alte substanțe care accelerează divizarea celulelor (exfoliere), poate cauza efectul de purging. Mai exact, purgingul se referă la accentuarea acneei pentru o scurtă perioadă de timp, până când aceasta se vindecă. Retinolul în sine nu cauzează apariția unor noi erupții, ci mai degrabă accelereaza apariția coșurilor care se aflau mai adânc în piele și care urmau să apară oricum.

Purgingul se diferențiază de iritație prin durată. Dacă folosești retinol de mai bine de o lună și erupțiile continuă să apară, atunci te confrunți cu iritație, deoarece purgingul are o durată de maxim 4 saptămâni. În acest caz rărește aplicările sau micsorează procentajul de substanță activă. Dacă este prima oară când introduci retinolul în rutina ta, îți sugerez să începi cu procentajul de 0.25 conținut de serul Nacomi – click aici- , iar după ce pielea ta se obișnuiește cu substanța, să treci la următorul procentaj de 0.5.

Când efectul de purging apare, trebuie pur și simplu să ai rabdare să treacă perioada de acomodare și vei observa beneficiile. Tot ce poți să faci este să folosești o cremă hidratantă noncomedogenică precum cea de la FUN!ETHIC -click aici- care pe mine m-a ajutat să trec prin procesul de retinizare cu brio și să folosești o soluție de curățare a tenului fără parfum sau alcool, precum cea de la SMPL din acest link.

Lucruri de reținut 

Retinolul reduce liniile fine și ridurile prin creșterea producției de colagen. De asemenea, stimulează producerea de noi vase de sânge în piele, ceea ce îmbunătățește culoarea pielii. Beneficiile suplimentare includ decolorarea petelor cauzate de soare. Cu toate acestea, este nevoie de trei până la șase luni de utilizare regulată înainte ca rezultatele să înceapă să apară, iar cele mai bune rezultate se pot observa cam la 12 luni după începerea tratamentului.

Așadar, înarmează-te cu rabdare și creme hidratante înainte de a începe relația ta cu retinolul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *