Ai o intrebare? Suntem aici sa te ajutam. Scrie-ne la contact@skinguru.ro

 

PEG-urile – de evitat in lista de ingrediente?

PEG-urile

Continuam astazi seria de articole dedicate ingredientelor folosite in produsele cosmetice cu unele dintre cele mai des intalnite in compozitia acestora: polietilen glicolii, mai cunoscuti dupa acronimul sub care apar pe listele de ingrediente -PEG.

 Vom regasi compusii din polietilen glicol intr-o gama larga a produselor de uz casnic, de la servetele pentru copii, la produse de curatare, produse cosmetice si de ingrijire a pielii. Acestia actioneaza ca agenti de ingrosare, dedurizatori, agenti tensioactivi sau potentiatori de penetrare a pielii.

 Materiile prime folosite pentru producerea PEG-urilor sunt in principal produse derivate din rafinarea petrolului, dar pot fi, de asemenea si derivate din gaz natural sau carbune. Acestea sunt surse neregenerabile.

Sinteza compusilor PEG poate urma cai diferite, in functie de produsul final dorit. De mentionat ca sunt peste 1000 de compusi de tip PEG listati in nomenclatorul international de ingrediente cosmetice (abr. INCI). Cu toate acestea, sinteza implica intotdeauna folosirea oxidului de etilena, intr-un proces numit etoxilare. Acest proces poate duce la contaminarea cu oxid de etilena, o substanta chimica asociata cu mai multe tipuri de cancer. In plus, ingredientele etoxilate pot fi, de asemenea ,contaminate cu 1,4-dioxan, la randul lui un compus cancerigen. Nici oxidul de etilena, nici 1,4-dioxan nu sunt ingrediente adaugate in mod intentionat, ca atare niciunul dintre ele nu se va regasi pe lista de ingrediente, dar ele ar putea fi prezente in produs ca urmare a contaminarii.

    Cum sa le evitati

Evitarea PEG-urilor sub orice forma din ingrediente  va va ajuta sa evitati, implicit si acesti contaminanti potential daunatori. Ei apar adesea notati ca PEG urmati de un nr.(de ex. PEG-40). Mai pot fi, de asemenea, listati ca PEG urmat de un numar si un alt nume de ingredient (de ex. PEG-12 dimethicone). Acesta reprezinta un compus complex PEG-combinat cu un alt ingredient. Compusii PEG complecsi pot aparea, de asemenea, ca ingrediente cu aspect complicat, continand de obicei bare in numele lor (de ex. PEG/PPG 116/66 copolymer). Aceste nume variaza foarte mult dar vor contine intotdeauna “PEG”.

Datorita utilizarii unor materii prime neregenerabile, ceea ce face utilizarea PEG-urilor nesustenabila, precum si a potentialului daunator pe care acesti compusi ii au asupra sanatatii noastre,  SKINGURU a decis sa nu listeze niciun produs care contine PEG. Nu este un lucru usor, dar vom ramane fideli principiilor pe care le promovam: etica, siguranta,sustenabilitate,transparenta.

P.S. Nu uitati sa verificati lista de ingrediente. E un efort mic care va poate scuti de neplaceri mari.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *