Livrare gratuită pentru toate comenzile de peste 250 RON | Mostre gratuite in fiecare colet | Expediere in 1-2 zile lucratoare

SPF. Filtre chimice vs. fizice

SPF- importanta

Pericolele expunerii la soare au facut ca utilizarea produselor de protectie solara sa fie o parte obligatorie a rutinei zilnice de ingrijire. Indiferent de tipul de ten- uscat, gras, normal, mixt, sensibil sau cu tendinte acneice, alegerea corecta a protectiei solare ne poate ajuta sa prevenim imbatranirea pielii, aparitia petelor pigmentare dar si sa reducem riscul imbolnavirii de cancer de piele.

Asadar, cum alegem tipul de SPF care ni se potriveste? Cateva informatii ne sunt utile pentru acest lucru.

Ce inseamna protectie UVA/UVB?

Dintre diferitele tipuri de raze emise de soare, doua sunt cele periculoase pentru piele: ultravioletele A(UVA) si ultravioletele B(UVB). Razele UVB sunt cele care cauzeaza arsurile solare. Razele UVA, in schimb, afecteaza pielea in profunzime, fiind cele responsabile de imbatranirea pielii, aparitia prematura a ridurilor sau a petelor pigmentare. Ambele cresc riscul aparitiei cancerului de piele. Pentru acest motiv, asigurati-va ca produsul de protectie pe care il folositi are inscriptionat “UVA/UVB protection” sau “broad spectrum”(spectru larg) sau “multi-spectrum”.

SPF- ce inseamna?

SPF (sun protection factor) este un numar care reprezinta raportul dintre timpul necesar pielii expuse la soare sa se inroseasca atunci cand a fost aplicata protectia solara si atunci cand nu a fost aplicata. De exemplu, daca pentru o persoana sunt necesare 10 minute de expunere pentru a incepe sa se inroseasca, utilizand corect o crema SPF30, aceleiasi persoane i-ar fi necesare 300 de minute, adica 5 ore.
Sa tinem cont totusi, ca eficienta SPF-urilor dispare dupa aproximativ 2 ore, acestea trebuind a fi reaplicate. De asemenea, majoritatea oamenilor folosesc doar 25-50% din cantitatea recomandata la o aplicare, fapt care scade protectia.
Important de precizat este ca gradul de protectie impotriva razelor UVA este reprezentat de simbolul PA, acesta putand varia de la “+” ,cel mai mic grad, pana la “++++”.

SPF– tipuri

Recunoastem trei categorii de filtre de protectie solara.

Fizice(minerale)
Sunt doar doua ingrediente aprobate care intra in aceasta categorie: oxidul de zinc si dioxidul de titaniu. S-a crezut despre aceste creme de protectie ca ele protejeaza pielea creand o bariera la suprafata care ar reflecta razele ultraviolete. Totusi, studii recente arata ca protectia se face prin absorbtia de catre aceste ingrediente a pana la 95% din razele UV.(click aici sa citesti studiul) Acestea incep sa actioneze din secunda in care le aplici pe piele. Oxidul de zinc este superior oxidului de titaniu, deoarece asigura atat protectie UVA cat si UVB. In functie de particulele utilizate, acestea pot lasa o urma alba pe piele. Filtrele fizice sunt apreciate de persoanele cu ten sensibil, reactiv.

Chimice
Toate celelalte ingrediente active in afara de oxidul de zinc si dioxidul de titaniu sunt considerate a oferi o protectie chimica. Acestea se absorb in piele in loc sa formeze o bariera la suprafata, cauzand apoi o reactie chimica ce transforma razele UV in caldura inofensiva pentru piele. Cele mai frecvente filtre chimice utilizate in formularea cremelor de protectie solara, sunt: Oxybenzone, Avobenzone, Octisalte, Octocrylene, Oxtinoxate si Homosalate. Acestea trebuie aplicate cu 20 minute inainte de expunerea la soare. Dintre acestea, Avobenzone poate cauza usturimea ochilor. Filtrele chimice sunt mai putin tolerate de catre persoanele cu un ten sensibil, insa acestea sunt populare datorita faptului ca nu lasa urma alba pe piele si au o textura foarte usoara.

Hibride

Produsele cu filtre hibride utilizeaza atat filtre fizice cat si filtre chimice. Dintre filtrele hibride, amintim urmatoarele:

Tinosorb S

            INCI : Bis-Etilhexiloxifenol Metoxifenil Triazina- Protectie completa cu spectru larg impotriva razelor UVA si UVB, ce elimina radicalii liberi. Nu este absorbit de organism si exista putin sau deloc risc de iritare.

Tinosorb M

       INCI: metilen bis-benzotriazolil tetrametilbutilfenol (nano)

Nu se absoarbe in piele. Protejeaza atat UVA cat si UVB. Foarte stabil si nu formeaza radicali liberi. Este putin probabil sa provoace iritatii ale pielii.

Uvinul A Plus

        INCI: Benzoat de dietilamino hidroxibenzoil hexil

Filtru UVA. Are nevoie de mai multe cercetari. Stabil, nu se absoarbe in sânge si nu poate provoca iritatii.

Mexoryl XL

         INCI: Drometrizol Trisiloxan

Protectie cu spectru larg atat impotriva UVA, cat si a UVB.

Recomandarile noastre de creme cu protectie hibrida sunt Missha All around safe block soft finish sun milk si Missha All around safe block essence.

https://skinguru.ro/produs/missha-safe-block-essence-sun-spf-45/
https://skinguru.ro/produs/missha-all-around-safe-block-soft-finish-sun-milk/

Ce tip de protectie solara ti se potriveste, in functie de tipul de ten

Ten gras: Daca ai tenul gras, ai tendinta sa alegi filtrele chimice, deoarece acestea de obicei asigura un finisaj mat. Atentie insa, deoarece pot infunda porii si pot agrava aceea. Desi filtrele minerale pot lasa o urma alba pe piele (care se poate estompa cu o pudra de fata), acestea sunt de preferat pentru ca sunt noncomedogenice.

Insa, daca ai foilosit produse cu filtre chimice si stii ca acestea nu iti cauzeza probleme, ai o multime de variante dintre care poti alege. Missha a lansat recent o versiune a Cremei de protectie Sun Milk speciala pentru tenul gras, ce va oferi un finish mat, catifelat. Produsul il vei gasi aici -Missha Velvet Finish Sun Milk-

Produse recomandate: Etude House Soon Jung SPF 49 (filtre minerale).

Beauty of Joseon  Relief Sun : Rice + Probiotics, 50ml, SPF50+PA++++ – filtre chimice

Isntree Watery Sun Gel – filtre chimice.

https://skinguru.ro/produs/etude-crema-spf-49-pa-50ml/

Ten uscat: Pielea uscata cauta hidratare. Atat produsele cu filtre chimice, cat si cele cu filtre minerale functioneaza bine pentru aceasta, atata timp cat asigura un plus de hidratare si nu contin alcool denaturat.

Produse recomandate:

Etude House Soon Jung SPF 49 (filtre minerale)

Piele sensibila: Dacă ai acest tip de piele, stii ca ai pielea foarte reactiva. Ar trebui sa alegi cremele de protectie solara minerala, deoarece acestea sunt mai delicate si nu provoaca reactii alergice.

Produse recomandate: Etude House Soon Jung SPF 49 (filtre minerale)

Piele predispusa la acnee: Aici este mai dificil. Majoritatea literaturii online va va spune sa utilizati o protectie solara minerala care nu este comedogena, ceea ce inseamna ca este formulată astfel incat sa nu va infunde porii. de cele mai multe ori, insa, acestea nu se simt atat de usoare pe ten si vor oferi un luciu nedorit. Variantele sunt urmatoarele: ori alegi sa estompezi acest luciu cu o pudra, ori poti incerca o crema cu filtre hibride pentru a vedea daca aceasta este tolerata de tenul tau.

Produse recomandate: Etude House Soon Jung SPF 49 (filtre minerale), Missha All around safe block soft finish sun milk- filtre hibride si Missha All around safe block essence – filtre chimice

Piele bine echilibrată: (I hate you, guys!) Am avut acest tip de piele și mi-e tare dor de el. Alegeți orice doriți, cu un SPF minim de 30 sau mai mare și un rating PA de minim PA+++.

Produse recomandate: Etude House Soon Jung SPF 49 (filtre minerale), Missha All around safe block soft finish sun milk- filtre hibride si Missha All around safe block essence – filtre chimice ,

Beauty of Joseon  Relief Sun : Rice + Probiotics, 50ml, SPF50+PA++++ – filtre chimice

Isntree Watery Sun Gel – filtre chimice.

Cand folosim cremele cu protectie solara?

Tot timpul anului, indiferent daca suntem sau nu expusi direct razelor solare ( razele UVA trec prin sticla, fiindu-ne astfel practic imposibil sa ne ferim de ele pe parcursul unei zile).
Daca va intrebati in ce ordine aplicam spf-ul in combinatie cu alte produse, regula generala este aceasta: peste pielea curata si uscata aplicati mai intai crema hidratanta, dupa aceea protectia solara si in final makeup-ul, lasand cateva minute intre aplicari pentru a permite produselor sa se aseze pe piele. Daca folositi de asemenea si un serum atunci acesta trebuie aplicat primul si dupa el celelalte in aceeasi ordine.
Beneficiile aduse de folosirea cremelor de protectie solara fac din acestea produsul numarul unu in clasa produselor anti-ageing.

Transport Gratuit

Pentru comenzi de peste 250 RON

Livrare Rapida

Prin Fan Courier

100% Plati Securizate

MasterCard / Visa