Ai o intrebare? Suntem aici sa te ajutam. Scrie-ne la contact@skinguru.ro

 

Ce sunt parabenii și cât de siguri sunt în produsele cosmetice?

Parabenii

Începem astăzi seria articolelor dedicate ingredientelor controversate din produsele cosmetice referindu-ne la unele dintre cele mai des întâlnite pe listele de ingrediente:parabenii. Ce sunt și de ce au căpătat o reputație proastă în ultimii ani, cât de siguri sunt ei pentru sănătatea noastră - iată câteva întrebări pe care și le pun din ce în ce mai mulți consumatori.
 Ați observat, desigur, că majoritatea produselor cosmetice au un termen îndelungat de valabilitate. Acest lucru nu ar fi posibil fără utilizarea conservanților în procesul de fabricație. Unii dintre cei mai folosiți conservanți în industria cosmetică sunt parabenii, iar motivele sunt cât se poate de simple: sunt ușor de obținut, sunt eficienți si mai ales sunt ieftini. Îi veți găsi în majoritatea produselor cosmetice pe bază de apă, de la șampoane și geluri de duș la creme de față sau serumuri (produsele pe bază de ulei necesită alt tip de conservanți). Deși utilitatea lor în păstrarea produselor în siguranță, fără microbi sau bacterii este de necontestat, aceasta vine la pachet cu câteva efecte secundare.
 Controversa a început, se pare, în anul 2004, odată cu publicarea unui studiu al doctorului Philippa Darbre de la Universitatea din Reading, care arată că din 20 de cazuri de cancer la sân, în 19 au fost găsite 5 tipuri de parabeni în interiorul tumorilor. Deși studiul nu demonstra o legatură clară de cauzalitate între parabeni și apariția cancerului, posibilul pericol apărut a condus la cercetări ulterioare. S-a demonstrat astfel că parabenii pot perturba sistemul endocrin datorită capacității lor de a imita estrogenul(Darbre,2008). Și pentru că nivelul ridicat de estrogen din organism crește riscul apariției cancerului de sân, unii oameni de știință sunt îngrijorați că și parabenii ar putea avea același efect.

 Totuși, incertitudinea persistă, nicio concluzie clară nefiind trasă încă. O alta întrebare este cât de mult este prea mult? În ce concentrații ar trebui folosiți parabenii pentru a fi considerați siguri? O alta întrebare fără raspuns deocamdată. Să notăm doar ca în anul 2014, comisia europeana de reglementare a interzis utilizarea a 5 tipuri de parabeni în produsele cosmetice:isopropylparaben,isobutylparaben, phenylparaben, benzylparaben și pentylparaben(Commission Regulation No 358/2014). De asemenea, în același an, comisia a limitat folosirea propylparabenului și a butylparabenului, de la 0.4% folosit individual și 0.8% folosit împreună cu alți esteri, la 0.14% folosit individual sau împreună. Limitarea concentrației de parabeni într-un produs ne poate lăsa impresia ca îl putem folosi în siguranță. Totuși, majoritatea dintre noi folosim mai multe produse de îngrijire zilnic, iar acestea se cumulează și riscurile cresc.
  Ca o măsură de precauție am decis să nu comercializăm niciun produs care conține parabeni. Sa nu ne întelegeți greșit: conservanții au rolul lor și credem că sunt absolut necesari în compoziția produselor cosmetice. NU RECOMANDAM sub nicio formă utilizarea produselor fără conservanți întrucât acestea pot deveni adevărate surse de infecție datorită bacteriilor sau microbilor care se pot dezvolta, facând astfel mai mult rău decât bine. Considerăm în același timp că există alternative mai sigure de conservanți( phenoxyethanol, ethylhexylglycerin, sodium benzoate, etc.).
  Vestea bună este că sunt foarte ușor de identificat deoarece toate denumirile au terminația -paraben. Trebuie doar să citiți lista de ingrediente (doar pentru că pe eticheta unui produs veți vedea scris “Nu conține...”, nu înseamnă că acel produs nu poate conține alte ingrediente nocive).
Anumitor tipuri de parabeni le este permisă în continuare utilizarea întrucât efectele lor secundare nu au fost clar demonstrate. Totuși, îngrijorările există și atunci, de ce să risti?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *