Momentan, expedierile la FanBox sunt suspendate. Livrarile de acest tip nu sunt posibile pe perioada sezonului rece pentru stabilitatea formulelor produselor cosmetice. ❤️

Cauta

Ce sunt razele UV si cum îți pot afecta sănătatea pielii?

Soarele este principalul factor care influenteaza imbatranirea prematura a pielii. Daca nu iti protejezi pielea de razele solare, acest articol te va face sa iei in considerare acest lucru.

Lumina soarelui contine radiatii ultraviolete (UV), alcatuite  din diferite tipuri de raze. Tipurile de radiatii UV pe care probabil le cunosti cel mai bine sunt razele UVA si UVB. Aceste raze iti pot afecta pielea in moduri diferite.

Ce este radiatia UV?

Radiatia UV este o formă de energie electromagnetica. Poate proveni din surse naturale, cum ar fi lumina soarelui, precum si din surse artificiale, cum ar fi lasere, lumini negre și paturi de bronzat. Razele UV sunt clasificate în funcție de lungimea de unda: UVA (cea mai mare lungime de unda), UVB (lungime de unda medie) si UVC (cea mai mica lungime de unda).

UVA UVBUVC
Nivel de energiemicmediumare
Celulele pielii afectatecelulele profunde din stratul superior al pielii, inclusiv dermulcelulele din stratul superior al pieliicelulele de la suprafata stratului exterior al pielii
Efecte pe termen scurtbronzare imediata, arsuri solarebronzare intarziata, arsuri solare,basiciinrosire, ulcere si leziuni, arsuri severe
Efecte pe termen lungImbatranire prematura,riduri, cancer de pielecancer de piele, imbatranire prematuraimbatranire premature, cancer de piele
Sursesoare, paturi de bronzaresoare, paturi de bronzareLumini UVC, lampi cu mercur, lampi de sudura
% din razele solare ajunse pe pamant~95~50 (filtrate de atmosfera)
Ce trebuie sa stii despre razele UVA si cum iti afecteaza pielea.
  • Au lungimi de unda mai mari, dar niveluri de energie mai scazute decat alte raze UV.
  • Sunt mai patrunzatoare decat razele UVB, ceea ce inseamna ca pot afecta celulele din straturile profunde ale pielii.
  • Acestea provoaca daune indirecte ADN-ului.
  • Fac ca pielea sa imbatraneasca prematur, ducand la efecte vizibile precum ridurile. De asemenea, acestea sunt asociate cu unele tipuri de cancer de piele.
  • Spre deosebire de razele UVB, acestea nu sunt absorbite de stratul de ozon. Aproximativ 95% din razele UV care ajung la sol sunt raze UVA.
  • Acestea provoaca un efect de bronzare imediat si, uneori, arsuri solare. Efectele razelor UVA tind să apara imediat.
  • Acest tip de lumina este folosit si de catre paturile de bronzat.
  • Pot patrunde prin ferestre si nori.
Ce trebuie sa stii despre razele UVB
  • In raport cu razele UVA, razele UVB au lungimi de unda mai mici si niveluri de energie mai ridicate.
  • Razele UVB afecteaza straturile exterioare ale pielii.
  • Acestea deterioreaza direct ADN-ul.
  • Razele UVB cauzeaza majoritatea cancerelor de piele, dar pot contribui si la imbatranirea prematura a pielii.
  • Sunt partial absorbite de stratul de ozon, dar unele raze trec de acesta.
  • Aproximativ 5% din razele UV care ajung la sol sunt raze UVB.
  • Supraexpunerea la razele UVB duce la arsuri solare. De obicei, efectele razelor UVB sunt intarziate sau apar la cateva ore după expunerea la soare.
  • Majoritatea paturilor de bronzat folosesc o combinație de raze UVA si UVB.
  • Nu patrund prin ferestre si sunt mai susceptibile de a fi filtrate de nori.
Ce sunt razele UVC?

Razele ultraviolete C (UVC) au cele mai scurte lungimi de unda si cele mai ridicate niveluri de energie dintre cele trei tipuri de raze UV. Ca urmare, pot provoca daune grave tuturor formelor de viata. Din fericire, radiatia UVC este complet filtrata de stratul de ozon. Drept urmare, aceste raze solare nu ajung niciodata la sol. Sursele artificiale de UVC includ lanterne de sudura, becuri speciale care distrug bacteriile si lampi cu mercur. Deși nu sunt considerate un risc de cancer de piele, razele UVC pot provoca leziuni grave ochilor si pielii umane, inclusiv arsuri, leziuni si ulcere pe piele.

Ce masuri poti lua pentru a te proteja?

Aplica protectie solara! Alege creme de protectie solara cu spectru larg (atat pentru razele UBV cat si pentru cele UVA). Academia Americana de Dermatologie (AAD) recomanda utilizarea unui produs de protecție solară de 30 SPF sau mai mare. Protectia solara trebuie reaplicata cel puțin la fiecare 2 ore sau mai frecvent daca transpiri, faci miscare sau inoti.

Stai la umbra! Limiteaza-ti expunerea la lumina directa a soarelui, in special intre orele 10:00 si 16:00, cand razele UV sunt mai puternice.

Poarta palarie! O palarie cu bor larg poate oferi o protecție suplimentara urechilor si gatului.

Poarta ochelari de soare! Alege ochelari de soare care ofera protecție UV pentru a preveni deteriorarea ochilor si a pielii din jur.

In concluzie, atat razele UVA cat si cele UVB iti pot afecta pielea. Integreaza crema de protectie solara in rutina ta zilnica pentru a preveni daunele solare.

Surse: