O rutină bună de curățare este vitală pentru menținerea sănătății pielii și prevenirea problemelor tenului.
Una dintre principalele funcții ale pielii este de a acționa ca o barieră pentru factorii externi. Funcția de barieră a pielii poate fi ușor perturbată sau deteriorată de substanțe chimice nocive, cum ar fi poluanții din mediu, daune cumulative cauzate de soare sau chiar produse care sunt aplicate în mod deliberat pe piele. Folosirea unui produs de curățare va elimina toată murdăria cu care intrăm în contact pe măsură ce ne desfășurăm activitatea zilnică, de acasă, la serviciu, la sală de gimnastică, etc. Acest lucru va oferi strălucire naturală pielii tale și șansa de a arăta sănătos.
Curățarea – și în special săpunul – are un trecut foarte bogat în istoria omenirii. Curățarea a fost documentată în papirusul Ebers, scris în Egiptul antic în jurul anului 1550 î.Hr. Egiptenii purtau machiaj greu de față și foloseau săpunuri de curățare din grăsime și parfum animal. În zilele noastre suntem privilegiați, deoarece avem o gamă largă din care putem alege. Tindem să avem mai multă grijă cu curățarea și întreținerea feței noastre decât cu restul corpului nostru și, ca atare, tehnologia de curățare s-a dezvoltat pentru a ține pasul cu acest lucru. Produsele de curățare faciale includ săpunurile solide, produsele de curățare spumante și non-spumante, laptele de curățare, apele micelare și uleiurile. Ofertele sunt variate iar cel mai bun produs pentru tine depinde foarte mult de tipul de piele, de preferințele personale și de nevoile pielii.
Există o concepție greșită cum că produsele scumpe funcționează mai bine decât omologii lor mai ieftini. Cel mai adesea acest lucru este fals, iar banii suplimentari intră într-un ambalaj frumos și un marketing inteligent. Desigur, un proces de fabricare etic, manual, sau folosirea ingredientelor de calitate superioară pot fi factori care influențează costul unui produs.
Săpunuri solide
Săpunurile solide pot fi deseori dure pentru pielea delicată a feței și au capacitatea de a interfera cu funcția normală a pielii. Pot elimina grăsimile sau lipidele din stratul superior, afectând bariera pielii. Dacă bariera este compromisă, pierderea de apă prin piele este accelerată, ducând la uscăciune. Pentru majoritatea dintre voi, cel mai bine este să le evitați pentru curățarea feței. Cei cu tipuri de piele grasă ar trebui se simtă bine folosindu-le din când în când, dar probabil nu ar trebui să-și facă din asta un obicei!
Detergenți cu spumă și fără spumă
Produsele de curățare cu spumă sunt bune pentru tipurile de piele grasă, însă sunt mai iritante decât produsele care nu produc spumă. Produsele de curățare fără spumă, precum cel din imagine, sunt o alternativă mai blândă și nu se spumează atunci când sunt amestecate cu apă. Sunt utile pentru toate tipurile de piele, inclusiv pentru pielea uscată sau sensibilă. Ele pot fi folosite cu succes ca al doilea pas in metoda double cleansing despre care voi povesti mai jos.
Lapte de curățare
Laptele este folosit pentru a curăța tenul cu un tampon de bumbac, mai degrabă decât cu apă. Laptele de curățare dizolvă uleiul și murdăria și este potrivit pentru pielea deshidratată. Poate lăsa pe piele agenți hidratanți care îmbunătățesc simptomele uscăciunii. Un exemplu de lapte de curățare este cel de la Nide.co, ce se aplică pe pielea uscată, se masează pentru a îndepărta murdăria, apoi se clătește cu apă călduță.
Apele micelare
Apele micelare sunt pe circuitul de curățare de ceva timp. Folosesc micele mici (bile mici de molecule de ulei de curățare) suspendate în apă pentru a extrage impuritățile pielii. Ele pot fi utile pentru toate tipurile de piele, dar sentimentul meu rămâne că sunt cele mai utile ca primă opțiune de curățare în metoda Double Cleansing. Folosiți o apă micelară blândă, fără alcool, precum cea de la Fun!Ethic.
Uleiuri faciale
Uleiurile faciale au câștigat multă notorietate în ultimii ani. Sunt recunoscute ca fiind bune pentru toate tipurile de piele – inclusiv tenul gras. Acestea dizolvă în mod eficient protecția solară de pe piele si machiajul rezistent la apă. Trebuie folosit ca un prim pas în metoda double cleansing. Uleiul de curățare din imagine de la Purito curăță blând și eficient orice tip de murdărie și este potrivit oricărui tip de ten.
Cele cinci reguli de curățare
1. Curăță-ți fața atât dimineața, cât și seara. Curățarea de seară este deosebit de importantă pentru a îndepărta machiajul, protecția solară și particulele de poluare cu care am intrat în contact cu ziua. Nerespectarea acestui lucru poate duce la erupții, pete și chiar îmbătrânire prematură a pielii.
2. Șervețelele pentru față sunt întotdeauna un „nu”, cu excepția cazului în care le folosiți ca ultimă soluție la sală sau în deplasare. Acest lucru se datorează faptului că pot provoca irritarea pielii și în principal doar întind murdăria, machiaj și uleiuri pe suprafața pielii – nu vei ajunge la o curățare temeinică.
3. Dacă utilizați apă, temperatura trebuie să fie întotdeauna caldă până la călduță. Evitați utilizarea apei foarte calde sau reci – apa rece este mai puțin eficientă în îndepărtarea uleiurilor de pe piele, iar apa fierbinte poate lăsa pielea uscată și iritată și poate agrava rozaceea.
4. Nu aplicați niciodată un produs de curățare a feței direct pe pielea uscată. Poate duce la sensibilitate. (cu exceptia unor produse care sunt destinate pentru acest mod de utilizare, precum cel de la Purito sau cel de la Nide.co)
5. Folosiți întotdeauna un prosop curat pentru a usca fața. Nu frecați energic pielea în timp ce o uscați, deoarece aceasta poate duce la iritații inutile.
Curățare dublă (double cleansing)
Conceptul de curățare dublă a devenit mai frecvent în ultimii ani. Pentru unele persoane este încă o altă modă de frumusețe inventată pentru a ne face să ne cheltuim banii, însă raționamentul din spatele ei este unul valid. Curățarea dublă în sens tradițional implică utilizarea a două produse de curățare diferite. Prima curățare este de a îndepărta machiajul și SPF, iar a doua este de a curăța mai profund și de a vă asigura că orice reziduu a fost îndepărtat. Este recomandată folosirea unui produs de curățare pe bază de ulei sau o apă micelară, apoi un produs de curățare spumant sau non spumant.
Mulți oameni deja curăță dublu fără să-și dea seama. Dacă utilizați demachiant urmat de o spălare spumantă, acesta este un exemplu de curățare dublă. În forma sa de bază, înseamnă pur și simplu că curățați pielea de două ori.