Livrare gratuită pentru toate comenzile de peste 250 RON | Mostre gratuite in fiecare colet | Expediere in 1-2 zile lucratoare

Produse de îngrijire – mituri. Ce este adevărat și ce nu

Dacă simți furnicături pe piele după ce aplici produse de îngrijire, este dovada că acestea funcționează.

Produse de îngrijire

Multe dintre informațiile existente online despre produsele de îngrijire sau despre modul în care acestea acționează sunt deseori eronate, incomplete sau nefondate. Ai auzit probabil și tu că dacă simți furnicături pe piele după ce aplici un produs, este dovada că acesta funcționează sau că dacă ai tenul uscat inseamnă că nu te hidratezi suficient. Te-ai intrebat vreodată dacă este adevarat? Citește în continuare să afli câteva dintre cele mai întâlnite mituri despre produse de îngrijire.

Mit: Există produse de îngrijire a pielii care funcționează precum injecții cosmetice pe bază de rețetă.

Fapt: Este doar o strategie de marketing. Niciun produs de îngrijire a pielii nu poate funcționa precum injecțiile cosmetice, deoarece ingredientele nu pot atinge zonele vizate.

Nu există absolut nicio cercetare care să arate că un produs de îngrijire a pielii poate funcționa precuminjecțiile cosmetice sau precum laserul. Indiferent de ingrediente sau de afirmațiile din reclame, pur și simplu nu este posibil. Nici măcar fillerele dermice nu pot îndepărta ridurile atunci când sunt aplicate local, ca atunci când sunt injectate. Când sunt administrate de profesioniști, injecțiile cosmetice fac aproape imediat ca ridurile din zona tratată să dispară. 

Vârsta ta este un aspect important atunci când faci cumpărături pentru îngrijirea pielii.

Mit: Vârsta ta este un aspect important atunci când faci cumpărături pentru îngrijirea pielii.

Fapt: Multe produse de pe piață pretind că sunt concepute pentru o anumită grupă de vârstă, în special pentru femeile „mature”; mature se referă de obicei la femeile peste 50 de ani.

(Înseamnă că dacă ai sub 50 de ani, ești imatur?) Ce trebuie să știi este că vârsta nu este un tip de piele și alegerea produselor în funcție de vârsta ta nu este un mod înțelept de a face cumpărături.

Mit: Petele pigmentare sunt normale odată cu înaintarea in vârsta

Fapt: Petele maronii, asemănătoare pistruilor, nu sunt rezultatul vârstei; sunt rezultatul anilor de expunere la soare fără protecție solară.

Petele solare pot apărea la orice vârstă, de la pistrui presărați pe nasul unui copil până la pete de culoare maro de pe fața sau corpul unui adult. La orice vârstă, tratarea pigmentării induse de soare nu necesită neapărat un produs de specialitate, ci mai degrabă ingrediente dovedite precum niacinamidele și forme de vitamina C plus protecție solară zilnică pentru a face o diferență vizibilă și durabilă .

Mit: În cele din urmă vei depăși acneea.

Fapt: Femeile de 20, 30, 40 și chiar 50 de ani pot avea acnee la fel ca adolescenții, iar principiile de tratament rămân aceleași.

Nu toți cei care au acnee în adolescență vor scăpa de ea și chiar dacă ai avut pielea curată în adolescență, nu există nicio garanție că nu vei avea acnee mai târziu în viață, poate în timpul menopauzei. Poți da vina pe hormoni pentru asta. 

Mit Machiajul provoacă acnee

Fapt: Probabil că nu. Nu există nici o cercetare care să indice faptul că produsele de machiaj sau îngrijire a pielii provoacă acnee și nu există un consens cu privire la ce ingrediente sunt problematice.

La sfârșitul anilor 1970, au existat unele cercetări efectuate pe pielea de iepure folosind concentrații mari de ingrediente pentru a determina dacă acestea au cauzat sau nu acnee. Ulterior, s-a stabilit că acest studiu nu are nicio legătură cu felul în care femeile se machiază sau folosesc produse de îngrijire a pielii și nu a fost niciodată repetat sau considerat util în vreun fel. Cu toate acestea, femeile se confruntă cu erupții după utilizarea unor produse de îngrijire a pielii. Astfel de erupții pot fi rezultatul unui iritant sau al unui răspuns inflamator, al unei reacții cutanate aleatorii sau al unor ingrediente problematice. Asta înseamnă că trebuie să experimentezi pentru a vedea ce ar putea provoca erupțiile tale. Nu există informații din cercetarea medicală sau din industria cosmetică ce ar putea să te ajute sau să te îndrepte în direcția corectă. Termeni precum „noncomedogenic” și „non-acnegenic” sunt folosiți pentru a indica faptul că un produs este mai puțin probabil să provoace erupții, dar nu există un standard sau un regulament care să clasifice această etichetare. 

Dacă o companie spune ca produsele ei de îngrijire funcționează, funcționează.

Mit: Dacă o companie spune că un produs funcționează, funcționează.

Fapt: În lumea îngrijirii pielii, există o întreagă afacere cunoscută sub numele de justificare a cererii și cu siguranță nu echivalează deloc cu cercetarea științifică legitimă.

Laboratoarele, inclusiv cele din unele universități și colegii respectate, sunt experte în înființarea unui studiu, astfel încât rezultatele să susțină orice este scris pe etichetă sau in reclamele pe care le poate face un produs. 

Mit: Căută întotdeauna colagen și elastină în produsele antirid.

Fapt: Colagenul și elastina din produsele de îngrijire a pielii pot servi ca agenți buni de omogenizare a ingredientelor.

În majoritatea cazurilor, molecula de colagen este prea mare pentru a pătrunde în piele. Dar chiar și atunci când este făcut suficient de mic pentru a fi absorbit, nu se poate lega de colagenul existent în piele și nu există cercetări care să indice contrariul. Ceea ce există sunt nenumărate studii ce arată că colagenul este un ingredient hidratant foarte bun.

Mit: Există un produs care elimină ridurile.

Fapt: Din păcate, nu există o poțiune magică sau o combinație de produse în nici o gamă de prețuri care poate face ca ridurile să dispară sau să le împiedice cu adevărat. Utilizarea zilnică a unei protecții solare bine formulate este cel mai bun lucru pe care il poți face, dar există și multe alte lucruri care te ajută!

Ridurile pe care le vezi (nu trebuie confundate cu liniile fine cauzate de uscăciune, care sunt ușor de remediat cu o cremă hidratantă bună) sunt rezultatul deteriorării cumulate cauzate de soare și a ruperii inevitabile a structurii naturale de susținere a pielii. Ingredientele pentru îngrijirea pielii, indiferent de preț, nu pot înlocui ceea ce fac chirurgii plasticieni și dermatologii cosmetici. Se vând literalmente mii de produse antirid și cumpărăm mai multe dintre acestea decât aproape orice alt produs de înfrumusețare, insă chiar și așa, chirurgii plasticieni sau dermatologii nu iși inchid cabinetele.

Produse de îngrijire scumpe – mai bune decât cele ieftine.

Mit: Produsele cosmetice scumpe sunt mai bune decât cele ieftine.

Fapt: Adevărul absolut este că există produse bune și rele în toate categoriile de prețuri. Totul este despre formulare, nu despre preț.

Suma de bani pe care o cheltuiești pentru produsele de îngrijire a pielii nu are nicio legătură cu calitatea sau unicitatea formulei. Un săpun scump nu este mai bun pentru pielea ta decât un săpun ieftin, (deși sugerăm că ambele sunt potențial prea iritante și provoacă deshidratare  pentru toate tipurile de piele). Pe de altă parte, un toner fără iritanți ieftin poate fi la fel de bun sau poate chiar mai bun decât un toner fără iritanți scump (în funcție de formulare), iar orice toner fără iritanți este infinit mai bun decât un toner care conține iritanți, indiferent de cât de natural sună ingredientele și indiferent de preț sau pretenție. Am văzut o mulțime de produse scumpe care conțin foarte multe ingrediente nocive și produse ieftine, care sunt frumos formulate. Cheltuind mai puțin nu îți rănește pielea și cheltuind mai mult nu te ajută. Din nou, este vorba despre formulare, nu despre preț.

Mit: Este bine când produsele tale iți dau o senzație de răcorire sau furnicături.

Fapt: Această senzație iți spune că pielea ta este iritată, nu ajutată.

Această senzație familiară de furnicături este de fapt doar pielea ta care răspunde la iritanți, ducând la inflamație. Produsele care produc acea senzație pot afecta procesul de vindecare, pot înrăutăți cicatricile, pot provoca descompunerea colagenului și elastinei și pot crește dezvoltarea bacteriilor care provoacă acnee. Ingrediente precum mentol, mentă, camfor sunt contra-iritante. Contra-iritanții sunt utilizați pentru a induce inflamația locală într-un efort de a reduce inflamația în țesuturile adânci sau adiacente. Cu alte cuvinte, ele înlocuiesc un tip de inflamație cu altul, ceea ce nu este niciodată bine pentru piele. Iritarea sau inflamația, indiferent de cauzele acesteia sau de modul în care se întâmplă, afectează răspunsul imun și vindecător al pielii. 

Mit: Punctele negre sunt legate de igienă și pot fi spălate.

Fapt: Punctele negre pot face pielea să pară murdară, dar nu au legătură cu murdăria.

Punctele negre se formează atunci când hormonii produc prea mult sebum (ulei), celulele moarte ale pielii nu sunt îndepărtate, porul este afectat sau deformat, iar calea de ieșire a uleiului prin por este blocată. Pe măsură ce se apropie de suprafața pielii, amestecul de ulei și resturi celulare se oxidează și se transformă, ai ghicit, în punct negru. Dar nu poți curăța punctele negre, cel puțin nu complet. Folosirea unei curățări topice îndepărtează porțiunea superioară a punctului negru, dar nu face nimic pentru a aborda cauza, așa că problema revine. În loc de scrub, încearcă să utilizezi un produs BHA (acid salicilic) bine formulat. Acidul salicilic exfoliază în interiorul căptușelii porilor, dizolvând uleiul și celulele moarte ale pielii care duc la puncte negre constante. 

Mit: Tenul gras poate fi controlat cu produsele potrivite.

Fapt: Posibil, dar în acest moment este simplă presupunere, implicând un proces extrem de complicat și greu de înțeles.

Producția de ulei este declanșată în principal de androgeni și estrogeni (respectiv hormoni masculini și feminini), iar modificarea locală a producției de hormoni nu este ceva posibil în domeniul cosmeticelor. 

Mitul: Pielea uscată? Bea mai multă apă!

Fapt: În mod ironic, pielea uscată nu reprezintă pur si simplu lipsa de hidratare. În mod surprinzător, consumul de mai multă apă nu va face pielea uscată sa arate mai bine.

Studiile care au comparat conținutul de apă al pielii uscate cu cel al pielii normale sau grase arată că nu pare să existe o diferență semnificativă statistic. 

Crema hidratantă aplicată noaptea trebuie să fie etichetată „cremă de noapte”.

Mit: Crema hidratantă aplicată noaptea trebuie să fie etichetată „cremă de noapte”.

Fapt: Singura diferență dintre o cremă hidratantă de zi și de noapte este că versiunea de zi ar trebui să ofere protecție solară SPF 30 sau mai mare. Există, într-adevăr, creme cu ingrediente active precum retinolul care nu ar trebui aplicate pe timp de zi, deoarece cresc fotosensibilitatea.

Mit: Pielea ta se adaptează la produsele pe care le folosești și, în cele din urmă, nu mai funcționează.

Fapt: Pielea nu se adaptează la produsele de îngrijire a pielii mai mult decât se adaptează corpul tău la o dietă sănătoasă.

Dacă spanacul și strugurii sunt sănătoși pentru tine, sunt întotdeauna sănătoși și continuă să fie sănătoși, chiar dacă îi mânânci în fiecare zi. Același lucru este valabil și pentru pielea ta- atâta timp cât aplici ceea ce este sănătos pentru piele, rămâne sănătos.

Mitul: Folosește produsele de îngrijire care îți plac, indiferent de ceea ce conțin.

Fapt: O mulțime de oameni au probleme cu pielea, deoarece adesea le place ceea ce nu este bun pentru piele.

De exemplu, poate îți dorești să te bronzezi, dar acest lucru poate provoca cancer de piele și, cu siguranță, va provoca riduri și pete pigmentare. S-ar putea să îți placă să fumezi, dar acest lucru va provoca ruperea colagenului și va determina creșterea celulelor pielii nesănătoase și malformate. 

Așadar, documentează-te în legătură cu ingredientele din produsele pe care le folosești. Frumusețea stă in lista de ingrediente, nu in preț. Poate cantitatea de ingrediente nocive dintr-un singur produs este mică și consideri că nu îți poate dăuna, însă câte produse de întreținere folosești zilnic? Ce se întâmplă dacă toate aceste produse conțin ceva nociv pentru pielea ta sau pentru sănătatea ta generală?

Inspirație- Paula Begoun- The original beauty bible

Transport Gratuit

Pentru comenzi de peste 250 RON

Livrare Rapida

Prin Fan Courier

100% Plati Securizate

MasterCard / Visa